Quinoa - bezlepková superpotravina
14.04.2015 16:43
U nás ešte stále menej známa potravina pochádza z Južnej Ameriky. Quinoa sa charakterizuje sa ako obilnina a má množstvo využitia hlavne ako príloha k jedlám. Z quinoy sa taktiež ako z klasických obilnín zhotovuje múka, ktorú môžeme plne nahradiť za obyčajnú pšeničnú múku.
Obsah živín v quinoy
Vďaka svojmu výživnému zloženiu, quinou zaraďujeme medzi superpotraviny. Quinoa má v sebe vysoký obsah bielkovín a základných vitamínov a minerálov, ako je vápnik, fosfor, železo a osem esenciálnych aminokyselín. Z toho dôvodu poznáme quinou pod pseudonymom superpotravina.
Vitamíny: B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, E, Cholín,
Stopové prvky: draslík, zinok, fosfor, magnézium, železo, vápnik...
Quinoa účinky
Quinoa je jedným z najvýživnejších zŕn na Zemi. Hlavne vďaka vysokému obsahu minerálov, silných antioxidantov, ktoré pomáhajú eliminovať účinky voľných radikálov na naše zdravie. Je bohatá na proteíny a posilňuje imunitný systém. Pomáha v boji proti rôznym chorobám vrátane rakoviny. Horčík v quinoy podporuje uvoľňovanie ciev a je užitočný pri prevencii v jednoduchých problémoch, ako sú napríklad bolesti hlavy. V neposlednom rade sú prínosom esenciálne aminokyseliny, ktoré prispievajú k obnove tkanív.
Rozdiel medzi Quinoou
Quinoa je dá sa povedať bezlepková surovina a môžeme ju nájsť až v štyroch farebných prevedeniach (žltá, fialová, červená a zelená). Najrozšírenejšia u nás, je ale žltá a červená.
Rozdiel medzi žltou a červenou quinoou
Rozdiel medzi žltou, červenou a ostatnými quinoami je len vo farbe. Čo sa týka kvality, nutričného a výživového zloženia v každej quinoy sú hodnoty rovnaké.
Klasická žltá quinoa je u nás najobľúbenejšia práve kvôli farbe, pretože pripomína klasickú prílohu. Naopak si myslím, že červená quinoa lepšie pestrejšie vyzerá v jedlách, ako napríklad šaláty.
Akú quinou by ste preferovali Vy?
Diskusná téma: Quinoa
Neboli nájdené žiadne príspevky.